Szukaj w serwisie

Kategorie:

Dekoracje okien | Sztuæce i porcelana | Dywany | Po¶ciel | Szk³o | Telewizory LCD | Lodówki i zamra¿arki | Pralki | Zmywarki | Kuchenki i piekarniki | AGD | Armatura | Ceramika ³azienkowa | O¶wietlenie

¦niadanie z æmielowskim L(wo)wem

¦niadanie to najwa¿niejszy posi³ek dnia. Bardzo wa¿ne jest nie tylko to, co podczas niego spo¿ywamy, ale tak¿e sposób, w jaki to robimy. Zdrowe, po¿ywne i ³adnie podane - to gwarancja energii i dobrego samopoczucia przez ca³y dzieñ.

Ka¿dy naród ma swoje indywidualne zwyczaje ¿ywieniowe. Z tradycji, klimatu czy stylu ¿ycia mieszkañców wynikaj± pory posi³ków i ich kulinarne przyzwyczajenia. Wraz z otwarciem granic, podró¿ami po ¶wiecie i wszechobecno¶ci± internetu, kuchnia staje siê coraz bardziej miêdzynarodowa. Kultury czerpi± z siebie nawzajem, mieszaj± siê i przenikaj±. Wci±¿ jednak w ludziach zakorzenione s± pewne typowe dla danego kraju zwyczaje oraz zachowania. Mo¿na to prze¶ledziæ na przyk³adzie upodobañ ¶niadaniowych ich mieszkañców.

Typowe brytyjskie ¶niadanie jest obfite i obowi±zkowo serwowane na ciep³o. Zazwyczaj sk³ada siê ono z jajek, plastrów bekonu, fasolki w sosie pomidorowym lub kie³basek. Dodatkowo podaje siê tosty z d¿emem, owsiankê lub p³atki zbo¿owe z mlekiem, kawê lub s³ynn± herbatê - równie¿ z mlekiem.

Znacznie delikatniej dla ¿o³±dka zaczyna siê dzieñ we Francji. Przeciêtny Francuz po wschodzie s³oñca zajada s³ynne rogaliki (croissanty) oraz chleb z mas³em i d¿emem. Do tego dochodzi kawa, czekolada lub herbata.

Nasi zachodni s±siedzi, Niemcy, bazuj± na bu³eczkach, do których podaje siê talerz serów oraz miês na zimno. Popularne s± tak¿e: musli (muesli) z mlekiem, jogurty oraz jajka na twardo.

Amerykanie z kolei, jak i Brytyjczycy, zaczynaj± dzieñ ciep³ym posi³kiem. Jedz± ró¿nego typu omlety, m.in. z serem, pieczarkami, bekonem lub s³ynne z wielu filmów made in Hollywood nale¶niki (pancakes) z syropem klonowym.

Gdzie po¶ród wszystkich tych nacji znajduj± siê Polacy? Niestety, nie wyró¿niamy siê niczym nadzwyczajnym. W Polsce na ¶niadanie jada siê zazwyczaj kanapki z serem i wêdlin± lub zupê mleczn±. Najbardziej popularn± potraw± na ciep³o jest jajecznica. Nierzadko te¿ spotykamy siê z pojêciem ¶niadania kontynentalnego. Serwowane jest ono w hotelach i pensjonatach, gdzie zwykle nocuje miêdzynarodowe towarzystwo. Posi³ek ten sk³ada siê z pieczywa, mas³a, d¿emu, miodu, wêdlin, sera czy pasztetu. Czasami dodaje siê do tego danie na gor±co, czyli jajecznicê i/lub parówki, a na deser czasem wkraczaj± owoce.

Oprócz zawarto¶ci posi³ku, wa¿na jest tak¿e jego forma. Nie powinno siê jadaæ w po¶piechu i w samotno¶ci. Najlepiej po¶wiêciæ na ¶niadanie wiêcej czasu i delektowaæ siê nim w towarzystwie najbli¿szych. Bardzo istotny jest równie¿ wygl±d posi³ku. Jedzenie powinno byæ podane na ciesz±cych oko naczyniach. Idealn± zastaw± ¶niadaniow± jest „Lwów" z Zak³adów Porcelany „Æmielów." Fason ten posiada znamiona szlachetnej, klasycznej elegancji, któr± przenika agresywna linia awangardy. Jest tak, bowiem „Lwów" z ZP „Æmielów" inspirowany jest niezwykle popularnym serwisem z lat 30. Charakteryzuje siê on harmonijn±, zgeometryzowan± form± oraz uchwytem w kszta³cie p±ka ró¿y gotowego do rozkwitu. Co niezwykle ciekawe i znamienne dla wszystkich fasonów z Æmielowskich zak³adów, istnieje mo¿liwo¶æ wyboru wariacji dekoracji wybranego zestawu.

Np. powierzchnia zestawu „Lwów" mo¿e byæ wedle upodobañ szykowna i bardziej tradycyjna (ze z³oconymi elementami) lub nowoczesna i weso³a (pokryta specjalnym wzorem i barwami pasuj±cymi do danego wnêtrza). Prostota, po³±czona z delikatnymi ozdobami, pomo¿e wnie¶æ odrobinê elegancji i ducha do posi³ków, które rozpoczynaj± ka¿dy nowy dzieñ.


powrót

 

Dodaj komentarz:

Autor komentarza:
Tre¶æ komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptujê regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:

 
 

Zobacz równie¿:
PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl  
GŁÓWNA / O NAS / REKLAMA / POLITYKA PRYWATNOŚCI / KONTAKT
Copyright © 2010 by www.panoramawnetrz.pl Wszelkie prawa zastrzeżone