Kategorie:
Dekoracje okien | Sztuæce i porcelana | Dywany | Po¶ciel | Szk³o | Telewizory LCD | Lodówki i zamra¿arki | Pralki | Zmywarki | Kuchenki i piekarniki | AGD | Armatura | Ceramika ³azienkowa | O¶wietleniePuszysty sernik na ¶wiêta
Przygotowania do Wigilii to prawdziwy ceremonia³, poczynaj±c od klejenia uszek, przez pakowanie prezentów, a koñcz±c na wspólnym ubieraniu choinki. Nie³atwo zd±¿yæ na czas ze wszystkimi 12 potrawami i jeszcze mieæ w zanadrzu pachn±ce ciasto. Pomo¿e w tym funkcja b³yskawicznego nagrzewania piekarnika, obecna w wybranych urz±dzeniach marki Mastercook, oraz przepis Piotra Kucharskiego.
Sk³adniki:
Spód:
200 g herbatników
100 g rozpuszczonego mas³a
Masa serowa:
1000 ml jogurtu greckiego
5 jajek
½ szklanki oleju ro¶linnego
3 torebki budyniu ¶mietankowego
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
1 niepe³na szklanka cukru
Sposób przygotowania:
Herbatniki pokruszyæ i dok³adnie wymieszaæ z mas³em. Nat³u¶ciæ tortownicê o ¶rednicy oko³o 26 cm. Nastêpnie równomiernie wy³o¿yæ dno tortownicy przygotowan± mas± i wstawiæ do lodówki na oko³o 30 minut.
W tym czasie jajka rozdzieliæ i bia³ka razem z cukrem ubiæ na pianê. ¯ó³tka zmiksowaæ z budyniem, proszkiem do pieczenia, olejem i jogurtem. Po³±czyæ z pian± z bia³ek, delikatnie mieszaj±c. Masê wylaæ na spód z herbatników. Wstawiæ do piekarnika rozgrzanego do 170º C, piec ok. 1 godziny (wierzch sernika musi byæ jasnobr±zowy a ¶rodek wypuk³y). Gotowe ciasto zostawiæ w piekarniku do ostygniêcia.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze: