Kategorie:
Dekoracje okien | Sztuæce i porcelana | Dywany | Po¶ciel | Szk³o | Telewizory LCD | Lodówki i zamra¿arki | Pralki | Zmywarki | Kuchenki i piekarniki | AGD | Armatura | Ceramika ³azienkowa | O¶wietlenieJak przechowywaæ wino?
Dlaczego wina nie nale¿y przechowywaæ w lodówce? Co to jest „efekt smaku ¶wiat³a”? Podpowiadamy, jakie warunki musz± byæ spe³nione, by móc cieszyæ siê dobrym smakiem tego wybornego trunku.
Sta³a temperatura i wilgotno¶æ
Wino jest bardzo wra¿liwe na temperaturê. Optymalne warunki, w których nale¿y go przechowywaæ to 10-14ºC. Je¿eli w pomieszczeniu bêdzie zbyt ciep³o lub zbyt ch³odno, proces dojrzewania trunku zostanie zak³ócony. Jeszcze bardziej szkodliwe dla jego jako¶ci s± nag³e wahania temperatury. Powoduj± one naprzemienne rozprê¿anie siê i kurczenie p³ynu, powoduj±ce niekorzystne zmiany biochemiczne. Wilgotno¶æ powietrza powinna byæ utrzymywana na poziomie 70%. Gdy powietrze bêdzie zbyt suche, korek wyschnie, skurczy siê i do wnêtrza butelki z winem dostanie siê powietrze. Natomiast zbyt du¿a wilgotno¶æ mo¿e powodowaæ ple¶nienie korków i etykiet.
Zalecane zakresy temperatur ch³odzenia dla ró¿nych gatunków wina to:
- Wina czerwone: 15-18ºC
- Wina bia³e wytrawne: 10-15ºC
- Wina ró¿owe: 9-10ºC
- Wina musuj±ce: 6-9ºC
- Napoje: 3-6ºC
¦wiat³o, zw³aszcza promienie s³oneczne, nie s³u¿± przechowywaniu wina. Na¶wietlone wino szybciej siê starzeje i traci garbniki, nadaj±ce mu barwê. Zmienia siê tak¿e jego smak, gdy¿ pod wp³ywem ¶wiat³a wytwarzaj± siê zwi±zki siarki powoduj±c zjawisko tzw. smaku ¶wiat³a. Aby temu zapobiec nale¿y przechowywaæ wino w mo¿liwie zaciemnionym miejscu. W tradycyjnych, starych piwnicach z winami rezygnuje siê nawet z ¶wiat³a elektrycznego, a w pomieszczeniach stosuje siê ¶wiece.
Wentylacja i u³o¿enie butelek
Miejsce, w którym przechowujemy wino powinno posiadaæ sta³y dop³yw powietrza. Ten trunek jest niezwykle podatny na zapachy. Aby nie straci³ swojego niepowtarzalnego aromatu powinna byæ zapewniona odpowiednia wentylacja pomieszczenia. Trzeba te¿ w miarê mo¿liwo¶ci odseparowaæ wino od ¼róde³ wszelkich intensywnych zapachów. Butelki powinny byæ przechowywane w pozycji poziomej. Wino lubi spokój. Na proces jego dojrzewania niekorzystnie wp³ywa przestawianie butelek oraz wszelkiego rodzaju wibracje otoczenia.
Winiarka zamiast piwniczki
Optymalne warunki do przechowywania wina tworzy mikroklimat piwnicy. Je¶li jednak jej nie posiadamy, mo¿na zakupiæ winiarkê. Zwyk³a lodówka niestety jej nie zast±pi.
- Przechowywanie wina w lodówce nie jest dobrym rozwi±zaniem. Wibracje wytwarzane przez agregat ch³odniczy zak³ócaj± proces biochemicznego dojrzewania wina niszcz±c jego moleku³y. Niekorzystnie na aromat i smak trunku wp³ywa tak¿e zbyt niska temperatura oraz obecno¶æ zapachów pochodz±cych od przechowywanej ¿ywno¶ci. Natomiast winiarki daj± mo¿liwo¶æ niezale¿nej regulacji temperatury w poszczególnych komorach dla ró¿nych gatunków wina. Wyposa¿one s± w specjalne amortyzatory, zabezpieczaj±ce przed szkodliwym drganiem. Posiadaj± tak¿e przyciemniane szyby, które chroni± przed dostêpem ¶wiat³a – mówi Justyna Lalka, przedstawicielka Candy Polska, producenta urz±dzeñ AGD.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy